Wednesday, December 26, 2012

Pengagihan Pendapatan (Dividen) Amanah Saham Nasional (ASN) Bagi Tahun 2012

Pengagihan Pendapatan ASN (Dividen) bagi tahun 2012 ialah 6.3 sen seunit.
(Tahun Lepas 2011 : 6.05 sen seunit)
Bonus - Tiada
Kemaskini buku pada 2 Januari 2013.
Time kaceh.

p/s: ASN ni buku kaler oren, ASB buku kaler biru...kot2 ade yg ingat skim ni sama...

Friday, December 21, 2012

Pengagihan Pendapatan (Dividen) & Bonus ASB 2012

Pengagihan Pendapatan (Dividen) ASB bagi tahun 2012 ialah 7.75 sen seunit (Tahun 2011 : 7.65 sen seunit)
Bonus ASB bagi tahun 2012 ialah 1.15 sen seunit (Tahun 2011 : 1.15 sen seunit)
Kemaskini buku ASB mulai 2 Januari 2013.

Tuesday, October 16, 2012

Naufal Afiq Setengah Tahun Dah....

my enshem machem cik nopal udah 6 bulan...mama makin cayang n cinta kt cik nopal...weols cayang n geram kt cik nopal...moge nopal bertambah sehat & jadi anak soleh & tomei2..


ni adiah mama kasik...main tau jgn masuk mulut...




nopal dh stat mkn air nasik & kanji nasik...nyam2 wpon xde perasa...

mama wat lawak nopal gelak la...

Friday, September 14, 2012

R.a.Y.a.L.a.H

Assalam sume....lamaaaaaa menyepi buat2 bizi...bukan maleh mengarang (tipu!) tp banyak sangat nk tulih sampai satu habuk pon aku x tulih....mmg kena ada mood baek punyer baru leh update blog...masih lagi dlm syawal so aku nk ucapkan selamat ari raye kepada sume2 & sape2 yg rajin terbaca blog aku nih...so kt sini aku pon nk tayang gambo raye kami sekeluarge...1st raye kt manjoi, 2nd raye kt tepeng sampai la raye ke 5...hiihi lame kt tepeng...

tahun ni kami sedondon mendondonkan pakaian kaler biru turqoise? biru ijau? ....tahun ni bertambah gumbire sebab ada encik naufal afiq yg berumo 4 bulan time raye aritu...mule2 xmo beli baju melayu utk cik naufal aka nopal...tp bile soping2 bj raye kakak & kak ngah kyt aeon station 18 aku tgk ade bj melayu kiut kaler ikut tema kami so aku pon terbeli...bile cik nopal pakai mmg tomeiii je...geram!

bile sebok2 raye baru sedo aku x byk amek gambo cik nopal pakai bj melayu...gambo ni papa amek gune ipon...papa dh kurang guna nikon sbb dh jatuh chenta ngan ipon...
gambo ramai2 ngan family asben...

bersama kakak2 birasku...

nayli neesa with their cousins-along daniel,kaklong aishah, kaseh,raihan & aman

gambo cik nayli cik neesa pon x byk....ni amek ms raye ke 7 kt umah mak sedare...jenuh pakse deme berator mcm nie...time raye 1st rasenye xde gambo deme dua mcm nie...


gambo ni time asben pakai tshirt je...raye kt umah mak sedare....nnti aku uplod raye umah aku kt tepeng lakss

Tuesday, July 17, 2012

Duit Raya = Duit Baru RM1, RM5, RM10, RM20 & RM 100 tahun 2012 Bank Negara

Yeaaaa...aku dh tukar duit baru dari Bank Negara bagi tahun 2012....ekceli opis aku yg tuka duit so aku tumpang sekaki la....duit ni tukar sekali utk duit raya...kami tukar duit baru 2012 ni kat maybank greentown ipoh...pegawai maybank pon bgtau stok duit baru 2012 ni adalah utk stok duit raye sekali...so cepat2 la g tukar ye...aku x sure bank mana yg ada duit baru nie...yg pasti sure la bank2 komersial kt malaysia ni mcm maybank, public bank, cimb bank, rhb bank dll bank komersial sure ada...kena la konfem dulu ngan bank2 mana yg ada duit baru ni....duit baru ni ada dlm not rm100, rm20, rm10, rm5 dan rm1....rm50 xde duit baru...yg beshnye duit rm20 dh ada balik....dulu2 mmg penah ada not rm20 nie tp dah stop & now ada balik...jom tgk duit2 baru ni...semua duit2 baru ni dlm bentuk 'kertas' kecuali duit rm1 dlm bentuk 'plastik' mcm duit rm5 dulu tu...
gambar duit baru dari depan rm100, rm20, rm10, rm5 & rm1
gambar duit baru dari belakang rm100, rm20, rm10, rm5 & rm1
rm100 baru...tersenget la pulak...camner nk adjust nieeee....capture dh betoi tp bile uplod senget la pulakkk.
gambar duit rm100 belakang...gamba dejavu gunung kinabalu...(vote for badli ;) )
rm20...kaler oren...aku suke sbb rm20 dh ada balik...chantek kaler dia
duit rm20 dari belakang...gambo penyu berenang-renang...
rm10...pon terbalik gak....iskh iskhhhh
rm10 dari belakang duit...gamba bunga raflesia...nice...i like!
rm5...sila pusingkan kepala anda...
rm5 dari belakang, gambang burung kenyalang...kan?
 
rm1 dari posisi terbalik...
rm1 dari belakang...gamba wau bulan @ wau bule...

Tuesday, July 3, 2012

Had Pelaburan Maksimum ASB Remaja Dinaikkan Kepada 50,000

Bagi semua pemegang unit ASB remaja & juga bakal2 pelabur, adalah dimaklumkan pelaburan had maksimum ASB Remaja telah dinaikkan daripada 10,000 unit kepada 50,000 unit mulai 1 Julai 2012.  Maklumat lanjut adalah seperti berikut.


PERKARA
MAKLUMAT ASB
Kelayakan Melabur
Bumiputera Warganegara Malaysia:

·         Akaun Remaja (kanak-kanak  berumur 6 bulan hingga 18 tahun ke bawah).

Nota :
Penjaga Berdaftar : Ibu bapa atau penjaga yang sah berumur 18 tahun dan ke atas.
Bentuk Pelaburan
Buku Pelaburan
Pelaburan Permulaan Minimum
10 unit
Pelaburan Maksimum
Akaun Remaja -  50,000 unit
Akaun Dewasa –  200,000 unit (tidak berubah)
Pelaburan Tambahan Minimum
1 unit
Jualan Balik Minimum
1 unit
Jualan Balik Maksimum
·         Pemegang unit remaja (berumur 12 tahun hingga di bawah 18 tahun) bagi Akaun Remaja ASB hanya dibenarkan membuat jualan balik 200 unit sahaja dalam tempoh seminggu.
·         Tiada had jualan balik jika permohonan  dilakukan oleh Penjaga Berdaftar.
·         Perlu mengekalkan baki minimum 10 unit atau kosong.
Kekerapan Jualan Balik
·         Tiada had kekerapan jualan balik jika pengeluaran dilakukan oleh Penjaga Berdaftar bagi Akaun Remaja ASB.
·         Terhad kepada jumlah maksimum 200 unit sahaja dalam tempoh seminggu jika pengeluaran dilakukan oleh pemegang unit remaja (berumur 12 tahun hingga bawah 18 tahun sahaja) bagi Akaun Remaja ASB
Borang Urus Niaga dan Dokumen
·         Borang Pendaftaran Unit Amanah (Akaun Bijak/Remaja) – ASNB P2 MESTI dilengkapkan oleh remaja dan Penjaga Berdaftar.
·         Borang Perlantikan Ejen (SASB 1C) – MESTI dilengkapkan oleh Penjaga Berdaftar.
·         Dokumen Pengenalan Diri Asal dan salinan pemohon (Kanak-kanak/remaja dan Penjaga Berdaftar) :

Makluman:
·         Kanak-kanak di bawah 12 tahun tidak diwajibkan hadir semasa membuka akaun.
·         Tandatangan dan cap ibu jari kiri di ASNB P2 dikecualikan untuk kanak-kanak dibawah 12 tahun.


Semoga dengan perubahan had pelaburan maksimum akan memberi peluang kepada mereka yang layak untuk menambah pelaburan di asb.



Monday, June 25, 2012

Mydin Manjoi & Mydin Meru Raya Ipoh Dah Bulak!!

Mydin Manjoi & Mydin Meru Raya dh mula beroperasi!! Dua2 mydin ni kira dekat gak la ngan umah aku...Mydin Meru Raya bukak pada bulan 18 mei 2012 & mydin manjoi baru je bukak jumaat lepas, 22 jun 2012.  aku blk ipoh ari sabtu 9 jun, mule singgah umah mil kt manjoi (time tu mydin manjoi blom bukak), pastu mlm tu tibe2 je asben ajak g mydin meru raye so aku pon mmg la suke...ntah la kalo ade tmpt soping baru bukak mmg pantang aku denga...sure nk g rasmi cepat2...so mlm tu cik naufal, cik nayli cik neesa pon sonot la sbb g mydin...mmg besarrrrrrrrrrr gler mydin meru raya nie...rasenyer mydin terbesarrrrrrr di malaysia....oleh sbb aku xde mende nk soping so kami ronda2 kt area luar aje...x masuk pon kt area mydin yg sgt2 luas itu....ruang dlm mmg luas...kirenyer kalo bersesak2 mmg xde masalah la sbb laluan jln luas...tp dengar cite bersesak2 & jem jgk time perasmian mydin meru raye, nk paking pon penuh wpon dh cukup luas paking kt situ....kami p naik tingkat 1 & singgah sat kt area playground, playground ni free je, cik nayli cik neesa sempat la main kt situ...tp ramai sgt budak2 main, budak2 dh besa pon sebok gak nk main kt playground kanak2... nayli n neesa main kejap je, dorg pon rs takot2 nk main...
keesokan arinyer ari ahad kami p lagi ke mydin meru raya lps balik soping dari aeon station 18, kalini p sbb asben ade keje sket kt sana...so kirenyer dh 2 kali la kami p mydin tp tetap x beli ape2 pon...kami mkn kt food court dia, agak menarik gak menu2, harga pon ok la berpatutan...
ms pembukaan mydin manjoi ari jumaat 22 jun, ptg tu lps amek cik naufal, aku singgah umah mil, then ajak cik nayli cik neesa p join mama g mydin manjoi...kami p melenggang je, henpon pon aku xbwk, henbeg pon x bwk, ye la sbb aku dukung naufal,  maleh aku nk beli ape2, cume kami jln2 je dlm mydin manjoi, mydin manjoi pon 2 tingkat, kalo dibandingkan mydin meru raya lebih besar 6 kali ganda dari mydin manjoi....food court mydin manjoi berhadapan ngan pejabat tanah manjoi, pastu kt sebelah food court ade tmpt playground, so kasi chance la nayli n neesa main2 kt situ jap...aku hanya berkesempatan utk buat kad meriah mydin ari sabtu, 23 jun, mydin kasi promosi free daftar kad meriah selama 3 ari dari 22-24 jun, kalo x kena byr rm12 setahun, tunjuk ic je dapat kad meriah mydin & dapat la free gift, aku dpt free gift fair & lovely multi vitamin, mak kwn aku g daftar pagi dpt free gift lain...
perasmian mydin manjoi ialah pada 23 jun 2012, ahad, dirasmikan oleh menteri kewangan (ii) Y.B. Dato' Seri Hj Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah, aku x p pon time perasmian, sure jln jem sbb time pembukaan pon jln kt manjoi jadi jem & susah betoi nk paking sampai mydin kena mintak tulun dari rela utk jaga lalulintas....fuhhh manjoi dh berubah & yg beshnye kt ipon ni ada 2 jusco aeon, 2 tesco & 2 mydin.....giant ade 1 & dengar cite econsave nk bukak satu lg branch kt klebang....


Monday, May 28, 2012

Habis Pantang


Aku last day pantang 44 hari pada jumaat 25 mei (sama tarikh ngan annual dinner opis-xleh p tahun nie...last year aku & asben menang best dress tau...)...kalo org lain sure teruja sgt2 kalo dh abis pantang, tp bagi aku sama je...sbb mcm x pantang je…pantang kali ni byk ulang alik klinik & hospital, mule2 sebab cik naufal kena jaundis, g klinik, kena warded kt spital pastu kena g spital lagi utk test darah & air kencing naufal, masa naufal genap sebulan aku demam urat & pening kepala, time g klinik kesihatan utk cucuk naufal & time doc chek aku, aku bgtau la aku demam & pening kepala, so aku kena ulang alik klinik selang sehari sebyk 4 kali utk chek tekanan darah, selain tu aku kena kencing kotor (kencing mmg la kotor), doc ckp kencing kotor selalu kena kt org pregnant je tp aku lps bersalin lak kena kencing kotor, so aku kena mkn ubat & chek lg air kencing lps seminggu, bile dh seminggu air kencing aku tetap kotor wpon ubat dh abis mkn, doc soh aku kencing lg sekali & test tp kalini jgn tadah trus air kencing tu, tadah bile dh kencing ke2 @ ke3 then bile test barula air kencing aku elok!! Ooo rupenye nk amik ujian air kencing pon ada teknik2nye…ok pasal aku demam & pening kepala aku mkn panadol ubat yg doc kasik, sebelum tu aku mintak mak & asben aku urut2 aku…baru la rase kurang sket sakit2 urat…wpon rase demam aku tetap mandi pagi & petang sbb kalo x mandi rase x selesa nk tdo…
pantang bagi bersalin normal ngan czer ada beza...kalo bersalin normal kena berurut, bertungku pagi petang, pakai pilis, penjagaan lebih teliti sbb byk urat2 putus...aku bersalin czer berpantang agak simple...aku tetap berurut-kali ni urut sekali & lmbt sket urut sbb bizi ngan klinik hospital, hari ke19 baru urut, urut sure la bhgn perut x urut, bertungku lak aku guna tungku elektrik, ari ke 16 baru bertungku-beberapa kali je, pakai stokin tp disebabkan cuaca kt tepeng sekarang ni agak panas & x hujan (wpon tepeng terkenal ngan tempat paling kerap ujan di msia) so aku kdg2 tu miss pakai stokin..dari segi makan lak byk menu yg aku mkn & mak aku pon x halang sbb makanan tu berkhasiat & x membahayakan kesihatan...aku lak yg takot2 nk mkn...minum air masak mmg byk disebbkn aku still menyusu naufal so perlu minum byk... time naufal kena jaundis aku ada beli glukos sbb dikatakan leh mengurangkan jaundis...aku minum anmum lacta, air longan, minum oat + susu & aku ada beli susu kambing hi goat utk minum...aku jgk ada beli susu mom & me nestle, susu tu utk pregnant & breastfeed mum-ekceli aku beli sbb ada free breasfeeding shawl....ok la susu mom & me, mmg terasa vanilanyer…
disebabkan aku dh stat drive seawal 5 ari pantang & seterusnye selalu ulang alik klinik, so aku dh xkesah nk drive lg time pantang, alhamdulillah xde la rase2 sakit kt tempat operet, ms ari ke 30 pantang aku ke econsave sbb nk beli puting utk naufal, aku terpaksa guna puting utk naufal sbb naufal nk nyonyot time tido, time nayli & neesa aku berjaya utk tidak menggunakan puting, pastu aku g lagi econsave sbb econsave dekat ngan umah, then tesco pon aku pegi sbb time tu ada offer kaw2 susu dutch lady utk cik nayli & cik neesa…yg x beshnye bile sampai je tesco baru la aku realise yg aku salah tgk promo…so alang2 dh sampai tesco aku beli la baju utk cik naufal pakai time aqiqah nanti….

Thursday, May 17, 2012

Naufal Afiq is 1 Month

12 Mei 2012 bday naufal afiq ke sebulan...bday xde potong kek..kasik bf je mcm biase...cepat gak mase berlalu...dh sebulan dh cik naufal cayang mama ni...naufal cucuk sebulan pada 14 mei ari isnin, bile timbang berat naufal ialahhhh 4.1 kg...yeaaa naik sekilo! panjang dari 46 cm ke 51.5 cm, seronot mama berat naufal naek byk...patotla time bf tu rase hantap je bodinyer...berat mama lak turun....turun seperti b4 pegnent...patotla mama rase badan mama mcm melayang je...haha...bile nurse chek naufal nurse nmpk naufal still kuning, nurse xsure leh proceed cucuk hip atau x, kalo jaundis still tinggi so kena refer doc dulu, so aku mintak gak chek jaundis, & bacaan jaundis naufal ialah 8.8, fuhhh 1st time aku tgk bacaan jaundis below 10, ni pon dh 33 ari...so naufal leh cucuk, cucuk sebulan rupenyer xde ubat sbb cucuk ni x menyebabkan demam...dh sebulan naufal so far still kuat tdo siang sbb malam naufal byk berjage, mlm kadang asik nyusu je sampai muak2 abih baju....aku pon dh stat guna puting utk naufal lali tdo especially malam...naufal x biase pacifier tu, kalo blom ngantok kdg naufal luahkan pacifier tu...naufal kalo dh sedawa pon still muak...
nnti2 aku tayang gambo naufal sebulan ye...& gamba2 yg lain...

Pra & Post Kelahiran Di Pusat Perubatan Ar Ridzwan

Aku akan upload gambar2 kemudian sbb line digi kt sini x besh...

Anak Kuning / Jaundis - Ciri-ciri, Sebab, Petua & Cara Mengatasi

3 hari 2 malam aku stay kt hospital taiping bermula pada hari ke 7 kelahiran naufal afiq & pada hari ke 14 naufal afiq kena ke hospital taiping lagi untuk ambil darah & air kencing....result keluar selepas 2 minggu iaitu pada 9 mei iaitu hari ke 28, jumpa doc pakar utk tahu pasal result & doc bgtau ujian air kencing & darah adalah normal...alhamdulillah...
Ciri2 bayi baru lahir kena kuning ialah terdapat kekuningan pada badan bile kite tekan...kalo setakat kt muka je thp yg x serius, kalo dh sampai kekaki tu mmg jaundis agak tinggi...mcm naufal siap mata putih dia pon dh ada kekuningan...mmg merisaukan...bile p klinik nurse akan cucuk tumit utk amik darah & test kt makmal, bacaan serum bilirubin bawah 7 mg/dl adalah normal, bacaan serum bilirubin 8 hingga 15 mg/dl perlu repeat di klinik hingga bacaan turun ke 7, kalo bacaan melebihi 15 mg/dl perlu warded di hospital utk duduk bawah lampu phototeraphy yg kaler biru tu...kena pakai spek mata khas & pakai pampers shj...kalo selepas usia 14 hari bacaan still x turun ke 7 so kena g ke hospital utk ambil darah & air kencing, result akan dapat selepas 2 minggu....  
Sebab2 bayi mudah kena kuning yg aku peratikan ialah bayi tu KUAT TIDO!! naufal afiq adalah salah seorang drpdnya....bile aku pantang kt umah mak di taiping aku mmg tgk asik tido je naufal ni....biasalah kite pon kata gud boi...x byk ragam tp hakikatnya tu la antara penyumbang kepada kuning kerana KURANG MENYUSU... kalo aku kejot pon mmg mulut dia tutup rapat & mmg susah sket nk bf...aku usik2 pipi, gosok2 kepala, pegang kaki...naufal still tido...even kalo naufal berak pon...dia buat tatau je...tetap tido...xkisah ponggong tu ada kekotoran....kdg tu tgh mandi pon naufal leh menguap!! penat apa pon aku xtau la....so kalo dpt bayi yg kuat tdo ni mmg kena la buat sesuatu supaya baby menyusu, kdg naufal aku bukak pampers baru dia sedar sket...& kena paksa menyusu sekerap mungkin iaitu sejam sekali supaya bacaan jaundis akan turun...
satu lagi sebab ialah bayi berdarah O, aku, asben & naufal berdarah O so naufal mmg mudah dapat kuning (tp yg peliknye nayli neesa pon darah O jugak kot...tp x seteruk naufal...) naufal dh masuk kategori prolong jaundis sbb kuning hanya beransur pulih selepas sebulan lahir....mmg lama...tp ada jgk yg bukan darah O pon tetap kena kuning...
Petua & cara nk mengatasi kuning/jaundis ialah menyusu sekerap mungkin...aku mungkin pada awalnye bf x kerap sgt...kena kejut baby & bf baby setiap jam...namun aku tetap try cara lain sbb mmg 1st time kena mcm ni membuatkan aku jd takot...google la cecara utk turunkan jaundis, tanya mama2 yg senasib ngan aku...kalo kt klinik tu muka yg sama je g chek jaundis...
apa yg aku try kt naufal ialah :
1) mkn ubat homopati-ada dua jenis, satu jernih, satu kaler oren, rm35 2 botol,yg jernih tu naufal layan la jgk tp yg oren tu asik luah je...xsedap la tu...tp xtau la sesuai ke x dgn naufal sbb bile mkn ubat homopati bacaan jaundis jadi naik & tu sebab la aku stop ubat tu...anak jiran aku mkn & bacaan jaundis dia turun...
2) pearl powder (serbuk mutiara) - beli kt kedai ubat cina, 2 paket kecik rm10, campur ngan air suam agak2 1 picagari & bg minum, lps minum bacaan jaundis naufal turun sket...
3) mkn jus anggur hitam-ambik anggur itam, tekan2 kt penapis teh & amik jus dia tanpa campur air masak...
4) mandi air daun bunga raya
5) mandi ubat herba cina-beli kt kedai ubat cina, 1 paket rm2 & leh guna byk kali gak...
kirenye mcm2 gak la aku try kt naufal namun tetap sama sbb naufal kategori PROLONG JAUNDIS & amik masa yg lamaaaa utk ilangkan jaundis, yg penting ujian darah & air kencing adalah normal....

Anak Kena Jaundis / Kuning - Pengalamanku


Aku discharge dari spital ari sabtu, kirenyer kami berkampung di ar ridzwan dari rabu malam sampai sabtu tengahari, sabtu mlm kami lek ke tepeng sbb aku berpantang ngan makku, ari isnin 16 apr baru la asben g repot kelahiran kt klinik kesihatan kamunting & buat mykid cik naufal, rupenyer kalo repot kt klinik kena bwk sekali bby, time neesa dulu repot je dulu pastu baru nurse dtg umah...

so ptg isnin tu aku, asben, naufal, nayli, neesa & mak ke klinik...semua pegi sbb ptg tu nk anta asben & nayli ke stesen bas & aku la kena drive sendiri pada hari ke 5 berpantang...
kt klinik naufal kena chek jaundis...bacaannyer ialah 13.9!! terkejut gak aku sbb nayli n neesa xpenah stinggi ni...

so naufal kena repeat keesokannyer...ari ke 6 iaitu 17 apr bacaan jaundis naufal ialah 15.5 & telah melebihi thp 15 & perlu rujuk ke hospital taiping & warded....

1st time aku kena tido wad lps bersalin...tp demi cik naufal kusanggup...doc mintak kami terus ke hospital wpon tanpa persediaan...dh la aku yg drive so trus la kami ke gh taiping, mule2 kena daftar kt emergency, time tu mak bwk naufal daftar & aku n neesa g carik parking yg mmg susah nk dpt...lps tu aku n neesa ke emergency...rupenyer mak n naufal dh ke wad b3, jln kaki agak jauh...fuhh mencabar...sampai wad b3 jmpe mak n naufal, kt spital timbang naufal dari 3.1 kg jd 3.01 kg…

dlm wad lak katil still penuh, tunggu ptg baru ada katil utk aku, so aku blk dulu anta mak n neesa n tinggai la cik naufal sorg2 kt spital….aku bf naufal puas2 b4 blk 
sampai umah kemas brg2 utk aku n naufal n tunggu asben n nayli dtg dari ipoh, dlm kul 6 baru asben sampai & kami trus ke gh taiping, disebabkan beberapa jam x bf so mmg rase sakit je...aku pam susu kt umah n bwk ke spital, sampai spital tgk naufal dh x bebaju, pakai spek mata spesel & dok bawah lampu.... siannyerrrr....aku trus bf naufal...asben xleh stay lama sbb dh abih waktu lawat, so mlm tu aku dok wad, mlm tu doc chek naufal, tgk dada naufal  ‘berombak’ bile bernafas so doc decide utk x ray naufal & naufal kena guna oksigen utk tgk perubahan pernafasan & chek tekanan darah…ekceli mmg aku sedar mmg dada naufal kdg2 laju je berombak kdg x…tu yg aku tanye doc tu…risau gak…

mlm tu naufal kena stay kt depan sbb kena guna oksigen & pantau tekanan darah (bp) naufal…mmg berselirat la wayar kt badan naufal…

aku nk bf pon mmg takot2 je ngan wayar2 tu…kt muka wayar oksigen, kt tumit wayar bp…
2nd day kt spital iaitu 18 apr, naufal still guna oksigen & bacaan jaundis 14, syukur sbb dh turun, ujian x ray pon doc ckp xde masalah…mmg cara pernafasan naufal cmtu….syukur alhamdulillah…aku ingat leh discharge dh rupenyer doc soh stay lg sehari sbb nk tgk naufal tanpa oksigen & bp pon ok…aku makin kerap bf naufal…ptg tu nayli neesa asben n mak aku dtg tp yg leh masuk asben je…

3rd day kt spital 19 apr, pagi tu aku tgk naufal dh guna spek mata baru, jenis kain, time doc pakar chek bgtau jaundis naufal 12 tp kaler still yellow, x chantek lg…& yg beshnyer dh leh discharge..

kul 3 asben dtg, byr rm38.50 utk caj spital & kami pon balik…syukur sgt…
bsok kena follow up kt klinik lagi…b4 blk umah kami g beli pearl powder (serbuk mutiara) kt kedai ubat cina rm10 utk 2 pek kecik & ubat homopati 2 jenis berjumlah rm35…
Pada 20 april, umur naufal 9 hari, p klinik chek jaundis & bacaannyer 11.5…lega turun wpon x byk, hari tu dh ptg baru kami kasik naufal mkn obat homopati… 
22 april g klinik lagi & bacaan 13.1!!! aikkk naik balik…konpius aku…kami try kasik naufal minum pearl powder pulak & stop ubat homopati….23 april g klinik & bacaannye 12.4, turun naik bacaannyer…aku naik risau sbb ni dh ari ke 12, kali ni aku kerap2kan bf naufal tiap jam…aku try kasik naufal perahan anggur hitam & mandi kan naufal ngan air bunga raye….

25 april iaitu ari ke 14 g klinik & bacaan jaundis ialah 12….so konfem kena p spital lagi sekali….kalau bacaan jaundis pada hari ke14 still x bwh 7 so kena refer spital….bwh 10 pon xpenah apatah lg nk bwh 7….so aku, naufal, neesa & mak trus ke klinik pakar kanak2 kt gh taiping, ukur berat naik jd 3.2 kg, panjang 50 cm, pakar bgtau ekceli kena turun bacaan ke 5…

aku bgtau gak yg muka n kepala naufal ada ruam so g farmasi amik ubat lps jumpa paed, lps tu kami ke wad c1 utk amik darah & air kencing naufal… naufal nanges punye la kuat sbb nk amik darah sampai 3 botol!!! Lebih kurang ½ inci tiap botol, abis biru tgn naufal & aku pon x thn sedey smpai nanges gak la…doc cucuk tgn aku pon sakit apatah lg tgn sikecik…lps tu kami blk & singgah kedai ubat cina g beli herba mandi utk kuning, 1 paket rm2 & aku beli 4 paket, beli air glukos utk aku minum…   
kakak nayli bersama dua adiknya-kak ngah neesa & adik naufal   

papa & papa junior

Friday, April 13, 2012

New Boy In The House....Alhamdulillah!!!



 Alhamdulillah...aku dh selamat melahirkan baby boy pertama utk famili kami...(ms kt spital aku berjaya uplod tajuk je guna henpon aku & today ari ke 34 baru la sempat nk taip panjang2 sket gune netbuk, nk update gune hp pon x reti...wakaka-tp nk uplod gambo still x berjaye....guna wifi digi from my hp to my netbook, signal strenght kununnya EXCELLENT tp alahaiiii sekeping pon susah beno)
aku masuk wad ari rabu 11 april 2012 kul 9 mlm, kami iaitu asben, nayli, neesa, my mak & aku sumenyer berkampung di pusat perubatan ar ridzwan, bsoknyer iaitu 12 april 2012 kul 2.30 petang aku masuk ke ot utk czer, kali ke3 ni czer sbb 2 previous scar so ke3 konfem kena czer, ms lahir nayli 5 oct 2007, dh turun tanda sket then warded, then dh bukak 2cm, induce, pecah ketuban,ctg menunjukkan kontraksi aku kuat tp aku xsakit sgt...dok takat 2 cm je...last2 czer, time neesa lak 18 mac 2009 pon sama, 2 cm je...proses yg sama last2 czer & doc raoofah bgtau nasib baik cepat operet sbb neesa hampir mkn najis....
okeh cite terbaru plak, masuk ot kul 2.30 pm, 12 april 2012, tarikh aku pilih, kalo ikut edd 3 april (awai tull), doc suggest 9 april, then mintak kt doc 12 april...kan chantek tarikh tu 12.4.12, ari kamis so ok la...aku rase stat operetnyer kul 2.45 kot...then kul 3.03 ptg suara my little boy pon kedengaran....syukur!! bile nurse tunjuk je trus aku nangis!! sure supermak2 diluar sana pon nangis bile dpt baby kan..kan? aku tambah hepi sbb ni 1st boy dlm famili kami...proses czernyer kejap je tp proses utk jahit yg lama sket...tq to doktor raoofah & team2nye kerana telah menjalankan tugas dgn baik...tq tq...
nk tayang gambo baby x dapat...gambo mmg byk! banyakkkkkk sgtttt!! so aku kasik profile je la ye:
nama baby : naufal afiq bin ahmad faizul
tarikh : 12 april 2012
hari : khamis
berat : 3.1 kg
time : 3.03 pm
panjang : 46 cm
lilit kepala : 35cm
blood group : o tve
tempat : pusat perubatan ar ridzwan ipoh

nama doktor : doktor raoofah

Tuesday, April 10, 2012

Kasut Not For Sale!!

Anak ada dua...bile susun kasut2, selipar2 (yg kebanyakkannyer dh itam) ini la rupenyer...
xde la byk sgt...org lain sure lg byk koleksi kasut dari ni...ekceli ada lagi kasut2 ngan selipar kt umah tok, dlm keta papa...selipar2 yg dh itam mmg aku xpenah cuci... kuang2....mak aku je yg rajin cuci bile dtg umah kami....nayli n neesa pon ckp 'mama tgk selipar dh putih...'

Birthday Present...Syoknyeeee G Shock!!!!

Bday asben bulan feb, adiah x beli2 lg...lame bebenor utang adiahnyer...ate asik bzzz je weekend ms bile nk soping adiah...kalo bday asben selalunyer mmg x surprise sbb aku soh asben pilih sendiri...baru la pueh ati...kang beli sendiri kang x besh @ x sesuay x besh gak...so time kami g aeon stesen 18 aritu la baru berkesempatan nk beli adiah beliau...
mule2 p kedai swatch...asben dh aim lama jam idaman...tp xde kt kedai ni...saje je g tgk...
cik nayli pon x ketinggalan menengok2 jam kt situ...'chantek la jam pincess ni papa'....'wow!! mmg chantek... (hargenye pon 'chantekkk' sgt!!)'.....
pastu g pulak kedai jam ni-rhapsody....kedai jam yg kami p sume kt ground floor....pilih2...murah2...ehh yeke?
lamenyer papa pilih....nayli neesa dh naik borink...hakhakhak....siap lari2 dlm kedai, nayli dok dlm stroller, pastu neesa lak...mama pon tingin nk dok dlm stroller sbb kusi xde....
jeng...jeng...jeng....adiahnyer ialah jam g-shock, dpt voucher rm50 (leh redeem bile beli brg rm300-konfem aku xredeem...), pastu mintak paper beg 2, satu nayli, satu neesa...kalo dia bg satu pon sure aku paksa nk dua jugak...
akhirnyerrr....jam g-shock utk asbenku...
tido mlm makin lena sbb tido ngan jam g-shock.......   

Monday, April 9, 2012

Aeon (Jusco) Station 18, Pangkalan, Ipoh

Aku mmg suke yg amat soping kt jusco, ye la kalo kt ipoh ni soping kt jusco je la yg paling besh...x byk choice, kalo kt opis aku selalu ke ipoh parade sbb tu yg paling dekat, aku stat minat jusco bile adik aku yg dok kt kl mmg kaki jusco-ms tu kami stay kt maluri so mmg dekat sgt2 ngan jusco maluri, aku buat kad jusco pon kt sana & stat tu la aku giler kumpul point jusco & then redeem...yahoo!!
bile aku tau jusco atau dh tukar nama Aeon (xsedap betoi bunyi dia...panggil jusco gak besh...) nk bukak satu lg branch kt pangkalan, station 18 ipoh, aku mmg x sabar...lgpon aeon ni lagiiii besaaaaarrrrr dr jusco kinta city...tp bile pikiaq blk larat ke aku nk soping moping time dh sarat2 ni? budak opis pon mcm x konpiden je aku nk soping kt aeon station 18 sbb nk p kedai makan pon mcm x larat...kalo nk tau bile aku dengar ura2 yg aeon 18 ni nk bukak bulan mac 2012, aku siap telepon lg jusco kinta city utk konpem tarikh sebenar, so tarikhnye 29 mac 2012,
marilah ke jualan jusco....but now...marilah ke jualan aeon....
mcm2 free gift offer time opening aeon jusco station 18, alahaiii xdapek aku nk grab sume free gift nie...
cik nayli & cik nayli ready to go!!!! masham plak muka kakak...ada la yg xpueh ati tu...
ari ahad 1 april aku ajak asben g jusco aeon station 18, dengan rela paksa my asben pon layan je la...kang x p meleleh lak air liur anak sushah pulak kannnn...anak2 terchenta cik nayli cik neesa mmg suke sbb dh lama x jln2..asik dok umah je...bile sampai je kt aeon station 18...fuhhh dh stat  jem...mmg nk parking susah sgt...wpon paking luas tp sbb ramai sgt org serbu aeon station 18-maklom la baru kan...last2 kami paking kt luar jusco & terpaksa la mak buyung ini menapak....xpa no hal janji aku leh rasmi jusco nie...
ramaikan?? 1st bile sampai aku trus replace & renew kad aeon, aku tgk ada freegift, nk freegift ni bersyarat tau iaitu renew kad 3 tahun tp byr utk 2 tahun je so apalagi aku grab la...sepatotnye byr rm36@rm12 setahun tp kena byr rm24 je...
chantekkan kad jusco aeon ku yg baru...mcm rainbow...kalo ikut expired dis 2012 so now expired lmbt lg dis 2015...
ni la free gift nyer..dpt beg pink, tumbler aeon yg chantek aku suke, biore facial form, buku pearl & buku psl aeon st 18...
mkn kt secret resepi
ramai betoi kt semua tmpt mkn...siap waiter bgtau kena tunggu lama sbb kitchen jem!! kami kata xpa... paham...oder dua thai fried rice, 1 fish n chip, kek strawberry mashmallow cheese & 4 ice lemon tea..... setelah hampir sejam menunggu sampai la makananku...kecuali makanan asbenku...(wpon menu sama tp aku belasah dulu...)...& sadisnya mknn asbenku iaitu thai fried rice tak sampai2 sampai la kami blk!!
papa, nayli & neesa watpe tu?....for details tunggu next entry ye...
my beautiful princess...nayli & neesa
nayli n neesa main lompat2...papa janji nk buat benda lompat2 ni...ingat ye papa..janji mesti ditepati..kan nayli neesa kannnnn????
1st time p aeon st 18 ni aku hanye mampu round ground floor je...kami abis ms kt tmpt mkn & aku pon dh x larat time tu....so last week iaitu 8 april, kami g lg ke aeon st 18...
kami mkn jgk kt secret resepi & kejadian last week tidak berulang lagi...nk mkn kt nandos punya la ramai org...lps tu cik nayli neesa main pusing2...sonot dorang main...mama pon sonot sbb mainan nie free je...
pastu kami ke molly fantasy kt 3rd floor dekat ngan area baju baby & kanak2...kt sini kena byr token...no more free2 maaa..
asik2 naik keta camnie...x boring2 pon dorang berdua...
yg ni main tembak air kasik itik2 masuk dlm kandang....mama nk tulun cik neesa main tp cik neesa x kasik... lps pueh layan deme2 ni main kt molly fantasy, aku soping legging utk cik nayli cik neesa, hg asal rm15 then time byr dpt diskaun 20%...yeaaa.....kalini jelajah aku ke aeon st 18 agak complete sebab semua floor aku p dgn jayenyer...syabas!! bsok konfem sakit kaki....